Nieuws

Bouw laatste en grootste offshore windpark in de Noordzee schiet uit de startblokken – persbericht 06/09/2019

SeaMade en DEME kondigen met trots de eerste offshore transport aan van de funderingen en transitiestukken voor installatie op de Noordzee. De ‘Innovation’, het DP2 offshore installatieschip van Deme, is klaar om uit te varen met de eerste 3 van de 58 monopilefunderingen en transitiestukken. De funderingen worden in de Noordzee geheid, waar dan vervolgens de transitiestukken en in een volgende fase de torens op worden geïnstalleerd voor de 8.4MW turbines. In de komende maanden worden ook nog 2 funderingen geïnstalleerd voor de transformator stations.

De Innovation vertrekt vanuit de “Maasvlakte 2” haven in Rotterdam naar de SeaMade concessie voor de constructiewerken in de Noordzee. Het SeaMade project is het 8e en het grootste windpark in de Belgische Noordzee.

De topsides van het onderstation en de inter-arraykabels zullen geïnstalleerd worden in de lente van 2020. De constructie van de torens en de gondels op de funderingen zullen dan vervolgens van start gaan in de zomer van 2020.

SeaMade is een combinatie van 2 offshore windprojecten in de Belgische Noordzee, voorheen bekend onder de naam Seastar (252 MW) en Mermaid (235 MW). Het project, gebouwd in de Belgische Noordzee op zo’n 40 à 50 km verwijderd van de Oostendse kust, omvat 58 turbines van 8.4 MW goed voor een totale capaciteit van 487 MW en is bijgevolg het grootste windpark ooit gebouwd in België en in de Belgische Noordzee.

Vanaf 2020 zal SeaMade duurzame energie leveren aan 500.000 huishoudens. Bijgevolg zal hiermee een uitstoot van 600.000 ton CO2 vermeden worden.

Mathias Verkest – CEO SeaMade:  “We zijn erg trots dat SeaMade het Belgische offshore windvermogen tegen 2020 op 2.262 MW brengt en zo zal voldoen aan de verwachtingen van de Belgische federale overheid. Deze capaciteit zal jaarlijks meer dan 8 TWh produceren, goed voor ongeveer 10% van de totale elektriciteitsvraag en 50% van het totale huishoudelijk verbruik. Niettegenstaande de beperkte oppervlakte van de Belgische Noordzee is België toch de vierde grootste producent van offshore wind wereldwijd. Na 2020 kan de offshore windenergiecapaciteit in de Belgische Noordzee verder worden ontwikkeld en verdubbeld worden tot minstens 4.000 MW. We hebben er het volste vertrouwen in dat er oplossingen worden gevonden die een adequate en tijdige netwerkconnectie mogelijk maken voor deze tweede ronde aan offshore windprojecten in België.

Luc Vandenbulcke – CEO Deme NV: ”Na maanden van zorgvuldige planning en engineering is het fantastisch dat de werken op zee van start gaan voor het grootste offshore windpark in België”, zegt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME. “Voorlopig is dit het laatst windpark in de Belgische Noordzee. Doordat ons land een koploper is wat betreft offshore windenergie, hebben we inmiddels een toonaangevende groep van Belgische bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van offshore windparken over de hele wereld. We kijken er naar uit om samen met onze partners en alle stakeholders het SeaMade-project te realiseren en we zijn ervan overtuigd dat onze gecombineerde expertise ook in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in de ambitie van België om de offshore windcapaciteit tegen 2025 te verdubbelen tot 4 GW.”

Project specifiteiten

Funderingen en inter-arraykabels

De monopile funderingen zijn tot 80 meter lang, hebben een gemiddeld gewicht van bijna 1000 ton en een buitendiameter van 8,0 meter. De verbinding met de overgangsstukken vindt plaats via een voorgespannen flensverbinding. De stalen funderingen worden beschermd tegen corrosie via een combinatie van ICCP (impressed current cathodic protection), coatings en corrosietoeslag, afhankelijk van de verschillende zones.

Op elke afzonderlijke monopile-locatie is een enkele laag erosiebescherming geïnstalleerd.

De 33 kV AC, ontworpen en geleverd door JDR, verbindt elke WTG met het relevante offshore-onderstation in doorgeluste kabels.

Wind Turbines

In de concessiezone van Mermaid en Seastar worden 28 respectievelijk 30 Siemens Gamesa windturbines type SG-8.0-167 geïnstalleerd, met een Power Boost tot 8,4 MW. De turbines worden ondersteund door een toren met een totale lengte van ongeveer 90 m en een diameter van 6,0 m onderaan, en zijn eveneens verbonden via een geboute flensverbinding met het transitiestuk.

Exportkabel

Beide windparken worden via twee 220-245 kV XLPE 800 mm² aluminium onderzeese hoogspanningskabels verbonden met het Belgische modulaire offshore-net. De zogenaamde exportkabels hebben een gecombineerde lengte van ongeveer 28 km en een kabeldiameter van ongeveer 247 mm met een gewicht van ongeveer 96,4 kg per strekkende meter. De exportkabels zijn ontworpen en geleverd door Hellenic Cables. De installatie ervan zal gebeuren door DEME met het kabellegschip “Living Stone”.

Onderstations

Elk van de twee windparken van het Project, Mermaid en Seastar, zal zijn eigen offshore onderstation hebben. Dit onderstation zal de geproduceerde elektriciteit verzamelen, omzetten van 33 kV naar 220 kV en het zal het zo exporteren naar het Belgische offshore-net die beheerd wordt door Elia System Operator NV, de transmissiesysteembeheerder. ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en Geosea bouwen verder op hun succesvolle samenwerking in tal van eerdere offshore windparken en zijn verantwoordelijk voor de volledige EPCI van de onderstations, inclusief engineering, inkoop, constructie, transport, installatie en inbedrijfstelling.

Over SeaMade

SeaMade NV, een samentrekking van SEAstar en merMAID, is een samenwerking tussen:

  • Otary RS NV – 70%
  • Engie NV – 17,5%
  • Eneco Wind Belgium SA – 12,5%

Key facts

  • Totale investering: € 1,3 miljard
  • Totaalcapaciteit: 487 MW
  • 40-50 km van de haven van Oostende
  • 58 SGRE 8,0 MW offshore wind turbines
  • Hoogte wind turbine op hubhoogte: 109 m
  • Diameter rotor: 167 m
  • Two offshore substations verbonden met Elia’s offshore grid (MOG)
  • Jaarlijkse productie voor 485,000 gezinnen
  • Jobcreatie: 1,400 directe en 1,400 indirecte jobs tijdens de ontwikkelings- en constructiefase
  • Jobcreatie: 100 langetermijnjobs tijdens de operationele fase

Over DEME

DEME is een wereldleider op het gebied van baggeren, waterbouw en milieuwerken. Het bedrijf kan voortbouwen op meer dan 140 jaar knowhow en ervaring en onderscheid zich door een baanbrekende aanpak en innovatieve, nieuwe technologieën.

DEME heeft de ambitie te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, de groei van de wereldbevolking, de vermindering van CO2-uitstoot, vervuilde rivieren en bodem, en de schaarste aan grondstoffen. Hoewel de activiteiten van DEME begonnen met de kernactiviteit baggeren is de portfolio in de afgelopen decennia aanzienlijk gediversifieerd, met ondermeer baggeren en landwinning, oplossingen voor de offshore-energiemarkt, maritiem civiele werken en milieuoplossingen.

Hoewel DEME zijn wortels heeft in België, heeft het bedrijf een sterke aanwezigheid uitgebouwd op alle zeeën en continenten en is het bedrijf actief in meer dan 90 landen. DEME kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, ondersteund door een groot eigen materieelpark, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

In 2018 realiseerde DEME een omzet van 2,65 miljard euro. www.deme-group.com

Over Otary RS NV

Het project maakt deel uit van het Otary-partnerschap, dat tal van Belgische specialisten in hernieuwbare energie verenigt. Onder hen investerings- en ontwikkelingsbedrijven Green Offshore en Power @ Sea, specialist in baggerwerken en complexe waterbouwwerken DEME en de groene spelers Aspiravi en Elicio. Verder zijn de Waalse milieuholding SRIW Environnement, en de Vlaamse en Waalse energie- en nutsbedrijven Z-Kracht/Nuhma en Socofe ook aandeelhouders van het bedrijf.

Bovenop de SeaMade-concessies heeft Otary ook de concessie voor het Rentel offshore windmolenpark, goed voor 100 windmolens op zee of een totale capaciteit van bijna 800 MW. De Otary partners hebben mee gestalte gegeven aan de uitbouw van offshore wind in de Belgische Noordzee. Zo zijn deze, naast SeaMade, ook betrokken in C-Power, Northwind, Rentel en Norther, goed voor een totale capaciteit van 1.707 MW op zee en participeren Otary partners evenzeer in andere hernieuwbare energiebronnen in binnen- en buitenland.

Over ENGIE NV

ENGIE Electrabel maakt deel uit van de Groep ENGIE, een wereldspeler in de energiemarkt. De onderneming is de voornaamste energieproducent op de Belgische markt. Op die markt is zij actief in de elektriciteitsproductie, de verkoop van elektriciteit, aardgas en energiediensten. De onderneming bezorgt aan haar 2 miljoen residentiële, professionele en industriële klanten innovatieve energie-oplossingen en diensten op maat van de klant. ENGIE Electrabel beschikt in België over een gediversifieerd productiepark van 9.529 MW, dichtbij de klant. Dat park is samengesteld uit installaties die werken op basis van hernieuwbare energiebronnen, klassieke centrales en kerncentrales. Het broeikaseffect door de uitstoot van haar productiepark is één van de laagste in Europa. De onderneming is de grootste groene energieproducent van het land, met een capaciteit aan hernieuwbare energie van 647 MW.

Over Eneco Wind Belgium NV

Eneco Groep is een toonaangevende speler in de levering en productie van hernieuwbare energie en een van de grootste spelers in de windsector met meer dan 1.000 MW hernieuwbare productiecapaciteit in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Eneco Wind Belgium is de vennootschap die instaat voor de ontwikkeling van Belgische windparken op land en op zee. Zo beschikt Eneco Wind België over 96 windturbines op land (totaal van meer dan 200 MW) en heeft het een aandeel van 25% in het Belgische windpark Norther. Eneco zet in op een Nieuwe – volledig duurzame – Wereld en gaat daarbij verder dan het opwekken en verdelen van duurzame stroom. Eneco werkt met meer dan 300 medewerkers en is gevestigd in Mechelen, Gent en Waver. Eneco heeft in België de ambitie om tegen 2025 zijn 1 miljoen klanten 100% duurzame en 100% lokaal geproduceerde energie te leveren.

Meer info op www.eneco.be