Nieuws

Verslag OC Visserij | 21-04-2023

North Sea Chef De Jonkman en andere weetjes over de Visserij 2.0.

Op vrijdag 21 april hadden we vier boeiende sprekers die over de visserij kwamen praten. De dertig deelnemers hebben heel wat bijgeleerd over de toekomst van visserij. Niet alleen de toekomst kwam ter sprake, ook de verduurzaming. Al was het maar in de keuken. Topchef Filip Claeys van het tweesterrenrestaurant De Jonkman kwam een boeiend en illustratief betoog houden. Eén quote bleef de zaal bij: ‘Voor 1 tong worden er 40 andere vissen gevangen.’ Ook die veertig vissen krijgen dankzij het project ‘North Sea Chefs’ een erkenning en worden geserveerd door de topchefs zoals Filip, Sergio Herman e.a.

Jan Buisseret, bestuurder in de Oostendse Havengemeenschap en manager Business Development in de Vlaamse Visveiling kwam het nieuwe label ‘Visserij verduurzaamt’ voorstellen. Met een duidelijke langetermijnvisie wordt visserij duurzamer. Vissers voldoen aan verschillende criteria en krijgen zo het felbegeerde label ‘visserij verduurzaamt’: een kwaliteitsgarantie.

Marifish Inc. is een project die onder impuls van Sylvie Becaus groeit in Oostende. De nieuwe gebouwen worden gezet en deze incubator werkt samen met verschillende corporates, kennisinstellingen (UGent, ILVO) en onderzoekers waarbij start-ups en scale-ups binnen de muren van Marifish hun projecten rond aquacultuur en het verduurzamen van de visserij verder kunnen ontwikkelen. Een van de grote voordelen is de immense tijdswinst. Als gebruiker van Marifish Inc. kom je als beginnende organisatie terecht in een sterk ecosysteem die een volledige ondersteuning biedt. De perfecte gids voor de toekomst van de visserij.

Als laatste spreker mochten we Hendrik Bekaert van OceanBites Seafood verwelkomen. Jarenlange ervaring in de retail en een duidelijk beeld over de toekomst van de visserij maakt dat Hendrik en zijn team met zijn producten scoort. Stap voor stap worden eindconsumenten overtuigd om de producten van OceanBites te proeven. Niet enkel de smaak van de zeewierproducten is een grote troef, maar ook de kwaliteiten van de producten zorgen ervoor dat deze nieuwe delicatesse een duurzame toekomst tegemoet ziet.

Toch nog eventjes een warme bravo voor het team van de RNSYC die heerlijke vis serveerde en ervoor zorgde dat alles vlekkeloos verliep.

Verslag door Dhr. Peter De Gryse, secretaris Oostendse Havengemeenschap

Nog enkele sfeerbeelden: