Nieuws

OC Circulaire Economie | 22 april 2022

Verslag door Dhr. Peter De Gryse, secretaris Oostendse Havengemeenschap

De Oostendse Compagnie rond het thema circulaire economie was opnieuw een voltreffer. De deelnemers die er waren, werden geïnspireerd door de cases uit de praktijk van Beauvent en Bioterra.

We ontmoetten Stefaan Soenen, projectontwikkelaar bij Beauvent en zijn algemeen directeur Frédéric Haghebaert aan de bar, voor de lunch. De kennismaking verloopt hartelijk en blijkt ook uit de causerie die Stefaan tijdens de lunch gaf. Deze parel in duurzaamheid is een grote meerwaarde voor Oostendse bedrijven en zeker al voor de leden van de Oostendse Havengemeenschap. Contacten werden vlot uitgewisseld want het goedkoop aanleveren van warmte in bedrijven en woningen is meer dan ooit een noodzaak. Het feit dat Beauvent dit doet met de restwarmte van de verbrandingsoven en van Biostoom, biedt een waaier aan toekomstige mogelijkheden.

Na het hoofdgerecht was Wouter Vernim aan het woord. Zijn kerncijfers en de quotes (zie afbeelding) die hij presenteerde waren wel eye-openers. ‘Sand is the most consumed resource after air and water.’ …. Stof tot nadenken. Bioterra is een echte protagonist om met gerecycleerde granulaten mooie nieuwe toepassingen te realiseren die het dagdagelijkse leven verrijken en waarbij onze kostbare resources op de planeet gespaard worden. Nog een opmerkelijke case die Wouter aanhaalde was de verwerking van PFOS. Bioterra verwerkt PFOS en met de verkregen materialen kunnen ze mooie fietspaden aanleggen. Knap. Sowieso. Benieuwd of de markt ook klaar is voor zoveel vernieuwing. Blijkbaar is het innovatieve karakter van Bioterra vooral voer voor overheden en bedrijven met een open geest die de mogelijkheden correct inschatten.

Na deze twee mooie keynotes maakte onze voorzitter een round-up. Na de causerieën was de nabespreking aan de bar inspirerend.

Op naar ons volgende event op 20 mei: het lente-event. Ook niet te missen 😊

Vlnr Stefaan Soenen, Wouter Vermin, Frédéric Haghebaert en Patrick Degryse.