Nieuws

Reuzegroot hoogspanningsstation voor windpark op zee komt aan in Haven Oostende – persbericht

Donderdag 29 augustus, verrees vlak voor de Haven van Oostende een enorme installatie aan de horizon. Het was het hoogspanningsstation voor het windpark Northwester 2, dat momenteel vanop de REBO terminal in Haven Oostende geïnstalleerd wordt.

Het Offshore High Voltage Station (OHVS) komt van bij de fabrikant Bladt Industries uit Aalborg (Denemarken) op het ponton Bokabarge 8, voortgetrokken door de sleepboot Seraya naar Haven Oostende. De Bokabarge meert aan kaai 501 aan en wacht daar tot de voorbereidingswerken op zee voltooid zijn. Scheepsagent Lalement leidt de aankomst in goede banen.

Eerst moet het installatieschip van Jan De Nul Group, Vole au vent, de monopile en het tussenstuk van het OHVS station op zee installeren. Dat zal eerstdaags gebeuren. Daarna wordt het hoogspanningsstation op het tussenstuk op zee geplaatst.

Northwester 2
Het windpark Northwester 2 is het 7e van de 9 windparken in het Belgisch deel van de Noordzee en ligt op 50 km vóór de kust van Oostende. Northwester 2 zal 23 windturbines van de fabrikant MHI Vestas van 9.5 MW tellen die samen 219 MW groene stroom zullen produceren. De oplevering is voorzien in 2020.

Northwester 2 is een projectbedrijf met een concessie van 219 MW in de Belgische territoriale wateren. Huidige aandeelhouders zijn Parkwind (70%) en de Japanse industriële groep Sumitomo Corporation (30%). Parkwind, een toonaangevend 360 ° offshore windbedrijf, heeft de ontwikkeling geleid en zal bouw- en operationele activiteiten beheren. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Leuven (België) en zal opereren vanuit de haven van Oostende.

Haven Oostende
De ontwikkeling en het onderhoud van de windparken op zee (offshore wind) is momenteel het belangrijkste onderdeel van de Blauwe Economie. Oostende profileert zich als dé offshore wind hub voor het Zuidelijk Deel van de Noordzee. Het is ons doel om te excelleren in Blauwe Groei door het aanbieden van specifieke havenfaciliteiten, efficiënte infrastructuur, onderzoeks- en innovatiesamenwerkingen tot een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk’, licht Dirk Declerck, CEO van Haven Oostende toe.

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Ferry, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Foto’s vrij van rechten