Nieuws

Verslag Nieuwjaarsreceptie | 11-01-2024

Nieuwjaarsreceptie OPUA-VOKA 2024

De start van een nieuw jaar en een nieuwe samenwerking.

 Donderdag 11 januari was een intense dag voor de Oostendse Havengemeenschap. ’s Ochtends werd de samenwerking tussen onze havenvereniging en VOKA-West-Vlaanderen officieel bekrachtigd door de covoorzitters van OPUA, Dhr. Patrick Reyntjens en Dhr. Mathias Verkest en de voorzitters van VOKA West-Vlaanderen, respectievelijk Dhr. Philippe De Veyt, voorzitter West-Vlaanderen en Dhr. Tom Bulcke, voorzitter regio Oostende.

(vlnr: Dhr. Tom Bulcke (Voorzitter VOKA Regio Oostende), Dhr. Philippe De Veyt (Voorzitter VOKA West-Vlaanderen), Dhr. Patrick Reyntjens en Dhr. Mathias Verkest (co-voorzitters OPUA)

Tijdens de officiële ondertekening en de speechen van Mathias Verkest en Tom Bulcke werd er verwezen naar de verdiensten van Dhr. Bart Vansevenant die tot aan zijn dood in 2022 altijd gedreven de belangen van de Oostendse Havengemeenschap en VOKA verzoende en die een groot pleitbezorger was voor de alliantie. Bart juicht ongetwijfeld de samenwerking toe van ergens hierboven.

De nieuwjaarsreceptie ’s avonds was weerom een voltreffer: een speciaal moment, een dynamische schepen, een gedreven spreekster en heel veel netwerken: de ideale cocktail om van een geslaagde avond te spreken.

Tijdens de inleiding wenste covoorzitter Mathias in naam van hem en covoorzitter Patrick Reyntjens iedereen een voorspoedig, ondernemend en energiek 2024. Enkele mensen kregen een leuke attentie voor hun inzet in de afgelopen jaren:

  • Dhr Patrick Degryse die als ere-voorzitter van de Oostendse Havengemeenschap de vereniging terug op de kaart heeft gezet. Hij is in 2023 eveneens verkozen geweest tot havenpersoonlijkheid van het jaar. Meer dan verdient.
  • Dhr Peter De Gryse die de afgelopen vier jaren zich ingezet heeft als secretaris en voorzitter van de cel communicatie. Hij doet een stap opzij om professionele redenen.
  • Dhr Jan Buisseret, als voorzitter van de deelhaven Visserij, laat zich vervangen door Mvr. Sylvie Becaus. Jan gaat op pensioen in de Vlaamse Visveiling.
  • Bart Debruycker. Jarenlang de trekker van de deelhaven Luchthaven. Bart stopt en vindt een continuïteit voor de luchthaven zeer belangrijk. Dat is nu geborgd door de aanwezigheid van Mvr. Ann Vanpraet, CEO van de luchthaven en bestuurslid in OPUA.
  • Dominique Verheyen. Dé man die de heropstanding van de Oostendse Havengemeenschap bijna in z’n eentje gerealiseerd heeft en die zich keihard blijft inzetten voor de organisatie als penningmeester.

Het woord is aan de voorzitter van de Oostendse Haven, Schepen Mvr. Verkeyn. In haar onnavolgbare stijl en met haar dynamiek en charisma gaf Charlotte een overzicht van de mooie verwezenlijkingen die de haven gerealiseerd heeft. Havendirecteur, Dhr. Dirk Declerck en zijn team hebben opnieuw, ondanks de conjunctuur, een mooi jaar kunnen neerleggen. Ook in 2024 heeft de haven dynamische plannen die we ten gepaste tijde zullen vernemen dixit Mvr. Verkeyn. De fijne samenwerking met de Oostendse Haven vormt één van de hoekstenen van het succes van onze vereniging. Een samenwerking die nog verder geïntensifieerd wordt dankzij de alliantie met VOKA.

Mathias haalt nog even de grote voordelen van de samenwerking aan: een sterk netwerk, gecombineerd met de kracht van een organisatie als VOKA voor de lobbydossiers en de opleidingen. Drie sterke troeven als motivator voor de alliantie. Dhr. Tom Bulcke, regiovoorzitter VOKA, nam even het woord en in mooie woorden toonde ook hij de kracht van samenwerking aan. Zijn referentie naar Dhr. Bart Vansevenant, als voormalige regioverantwoordelijke en motor in deze samenwerking, deed deugd: een mooie erkenning.

Na de formalisering van de samenwerking kwam Mvr. Karen Rappé van het Vlaams Instituut voor de Zee aan het woord. Een inspirerende keynote: ‘VLIZ en De Zee als Goed Doel’. In een boeiende causerie linkte Karen naadloos het belang van de zee aan de missie van het VLIZ: wetenschappelijk onderbouwde kennis over onze kusten, zeeën en de oceaan versterken en zo breed mogelijk delen.

Dankzij marien onderzoek detecteren we veranderingen, analyseren we problemen en kunnen er oplossingen voorgesteld worden. Hun onderzoek is een grote meerwaarde voor elk van de leden van OPUA. Om de erkenning van onze ondernemerswereld voor het onderzoekswerk kracht bij te zetten, werd er een cheque twv 1200 EUR overhandigd aan Mvr. Rappé.

De raffle gaf vijf winnaars de kans om met een duoticket voor het Ensorhuis (in het kader van het Ensorjaar 2024 en vriendelijk aangeboden door de stad Oostende) én het boek (De onbekende zee, geschreven door Colin Janssen en VLIZ-directeur Jan Mees) te winnen.

Na de raffle was het tijd om volop te netwerken, elkaar een gelukkig 2024 te wensen en afspraken te maken. Zoals steeds werd de catering verzorgd door Alexander en het RNSYC-team.

Met dank aan de eventsponsors:

Verslag door Dhr. Peter De Gryse

Enkele sfeerbeelden